Popular Posts

Wednesday, December 7, 2011

Anda mungkin HIV +ve jika......














Anda mungkin disahkan HIV +ve jika tidak peka dengan keadaan sekeliling...Kadangkala kita merasakan environment di sekeliling cukup selesa dan selamat dari sebarang marabahaya...lalu segalanya kita pandang enteng saja tanpa memikirkan sedikit pun risiko...natijahnya bila da terkena dekat batang hidung baru lah nak sedar..tak guna da...korang kena ingat k even korang tak wat segala benda yang boleh menyebabkan korang tersenarai sebagai penghidap HIV +ve bukan bermaksud korang kompem terlepas ngan penyakit maut nie...siapa2 pon tetap berisiko...take a precautions step will save your life...better than nothing ok...entri kali nie aku kongsikan bersama beberapa perkara yang WAJIB korang alert especially dekat public area... 



1. Di kawasan pantai. 




Bila korang berjalan dengan riang gembiranya di pantai tolonglahhh(bukan merayu) pakai selipar atau kasut.tak kesalah kalau korang nak berlari atau main kejar2 manja ngan pakwe/makwe,yang penting tapak kaki korang di lindungi..sebabnya ada penagih dadah yang tak bermoral (errkk...dorang ada moral ka??) pergi tanam penyuntik yang dorang da abeh guna dalam pasir.kan da jadi big problema bila kaki korang yang halus tu terpijak...naya je nanti...

2. Di kawasan permainan kanak-kanak.





Hati-hatilah k bila bawak anak atau adik pergi main kat playground...tempat nie pon tak terlepas jadi sasaran mat dadah nak dajalkan orang awam..yang jadi mangsa kanak2..
kes nie ada berlaku kat australia dimana seorang kanak2 terkena suntikan yang sengaja diletakkan dekat papan lungsur... main dekat halaman rumah sendiri je insyaALLAH lebih selamat..

3. Di panggung wayang. 



Sebelum duduk kat kerusi tu tengok2 lah dulu apa yang ada atas atau celah kerusi...mana tahu kot2 excited sangat nak tengok ombak rindu sampai kerusi de jarum suntikan pon boleh tak perasan nanti...orang lain keluar panggung nangis sebab hariz ngan izzah..yang korang lak nangis sebab dapat musibah HIV...='( ='( tak ke haru di buatnya..lagi best kalau siap ada "love letter" yang di tinngalkan..''Welcome to the real world, you are now HIV positive''...kes nie da jadi kat hawai so be careful...

4.
Di mesin air minuman






Bayangkanlah dalam cuaca panas terik ngan tekak yang haus kering mesti sedap kalau dapat minum air dari mesin minuman...korang pon masukkan 2 keping not singgit sebab tak daq duit syiling...tetiba bila nak amik balance duit,ouch!jari korang terkena jarum suntikan kat dalam tempat balance duit..senyum panjang je mat dadah dari jauh bila korang da berjaya didajalkan dengan jarum suntik HIV.
Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan
penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman...

No comments:

Post a Comment